top of page
Happy Puppy

Preventieve Zorgen

Als dierenarts vind ik het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan preventieve zorgen. Dit betekent dat wij ervoor gaan zorgen dat je huisdier zo lang mogelijk gezond blijft. Want voorkomen is steeds beter dan genezen. Hieronder staan de belangrijkste preventieve zorgen beschreven.

Vaccinatie

Vaccineren is een belangrijke manier om ziekten te voorkomen. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem onmiddellijk kan reageren wanneer het in contact komt met de ziekte. Bovendien is er hierdoor veel minder kans op verspreiding van de infectie. Mijn vaccinatieprotocol volgt de meest recente adviezen van WSAVA of World Small Animal Veterinary Association. Zo kan je ervan uitgaan dat jouw huisdier correct gevaccineerd wordt.

Anti-parasitaire adviezen

Parasieten komen veel voor bij onze huisdieren. Ze kunnen veel gezondheidsrisico’s meebrengen en de relatie met jouw dier aantasten. Het is belangrijk dat wij onze dieren hiertegen beschermen. De meest gekende parasieten zijn maagdarmwormen, vlooien en teken, maar er zijn nog vele minder gekende parasieten die een risico kunnen vormen.

 

Anti-parasitair advies is maatwerk en moet rekening houden met de leefomstandigheden van jouw dier. Zo moeten bijvoorbeeld honden die veel op uitlaatveldjes gaan meer ontwormd worden dan andere. Mijn anti-parasitair advies is gebaseerd op de richtlijnen van de Europese organisatie ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites). Dit is een organisatie die zich bezighoudt met een Europees beleid op het gebied van parasietenbestrijding bij huisdieren. Vb link naar website: https://www.esccap.eu/

Voedingsadvies

Een goede voeding is de basis van een goede gezondheid. Als wij elke dag ongezond eten voelen we ons uiteindelijk ook slecht. Een gezonde voeding zorgt ervoor dat het lichaam in balans blijft. 

Voor een gezond dier probeert een goede voeding klachten te voorkomen en ervoor te zorgen dat er niet te veel tandplaque wordt gevormd, de vacht mooi blijft glanzen, je huisdier een stabiel gewicht houdt, er voldoende voedingsstoffen worden opgenomen enz….

 

Voor een ziek dier probeert een goede voeding gezondheidsklachten te verminderen. Het kan jouw dier extra ondersteunen en een belangrijke bijdrage hebben om de levenskwaliteit te verbeteren. Op de markt zijn er honderden verschillende soorten voeding aanwezig, maar ze zijn niet allemaal van een goede kwaliteit. Het is niet zo gemakkelijk om verschillende voedingen met elkaar te vergelijken. Op de praktijk kan je terecht voor voedingsadvies op maat voor zowel gezonde dieren als voor dieren met gezondheidsklachten. Het voedingsadvies kan gaan van commerciële voedingen tot advies voor zelf gekookte maaltijden.

Chippen

Het is verplicht in België om honden en katten te chippen en registeren. Hierdoor kan je snel terug herenigd worden met jouw huisdier in geval van verlies en komen er veel minder dieren in asielen terecht. Alle honden en katten worden geregistreerd op een online databank. Voor de honden kunt u deze databank vinden op www.dogid.be en voor katten op www.catid.be. Uiteraard kan je ook op de praktijk terecht met al jouw vragen over identificatie en wijziging van gegevens van jouw huisdier.

bottom of page